Ekobrott Stockholm – en ökande trend eller ökad upptäckt?

09 november 2023 Theodor Selimovic

editorial

Ekobrott är ett allvarligt brott som handlar om bedrägeri inom ekonomiska områden. Det kan röra sig om både små och stora summor, och konsekvenserna för den utsatte kan bli långtidsverkande. Kriminaliteten är dessutom svår att upptäcka och bevisa, vilket gör att antalet polisanmälningar inom området är få. Men hur ser situationen ut för ekobrott i Stockholm? Är det en förekommande trend, eller är det enbart ökad upptäckt av brotten som syns?

Ekobrott i Stockholm – fakta och siffror

Brottsförebyggande rådet (BRÅ) har undersökt antalet ekobrott som anmäls i Stockholm och resultatet visar en ökning. Från 2015-2019 ökade antalet polisanmälningar med över 60%, från 1 303 till 2 109 anmälningar. Detta kan dock tolkas på fyra sätt. Antingen har det faktiska antalet brott ökat, eller så har polisens arbete inom området blivit effektivare och man upptäcker fler brott. Dessutom kan det handla om att allmänheten blivit mer medvetna om möjligheten att polisanmäla ekobrott, eller så har lagstiftningen kring ekonomiska brott förändrats och gjort att fler brott hamnat i denna kategori.

Brancher och metoder som sticker ut vid ekobrott i Stockholm

Flera branscher kan sticka ut vid anmälningar om ekobrott. Inom fastighetsbranschen, restaurang- och serveringsbranschen samt finansbranschen pekar statistiken på att det sker fler brott än i andra branscher. Detta kan bero på branschens frånvaro av regler som på andra branscher annars finns och som gör det svårare att genomföra brotten. Metoderna som används vid ekobrott varierar, men oftast involverar en eller flera personer som utnyttjar sin position eller trust för att genomföra brottet. Det kan handla om allt från en anställd som stjäl företagskortet och gör privatköp på företagskontot, till företagsledare som ägnar sig åt skattefusk.

Ekobrott Stockholm

Förebyggande åtgärder för att minska antalet ekobrott i Stockholm

För att minska antalet ekobrott i Stockholm behövs det ett helhetstänk kring området och arbetet mot brotten. Ett exempel är att öka utbildningsinsatserna kring skatteregler, redovisningsskyldigheter och riskerna med ekonomisk kriminalitet. Dessutom kan det vara viktigt att stärka lagstiftningen samt inrätta en specialiserad enhet inom polisen för att utreda ekobrottslighet. Detta skulle kunna bidra till en ökad förtrogenhet och kompetens när det gäller att upptäcka samt åtala ekobrott.

Ekobrott är en kriminalitet som kräver att vi alla tar ansvar. Det handlar både om att förebygga brott och att agera när de inträffar. Uppmaningen till allmänheten är att vara extra vaksam och anmäla misstänkta brott till polisen. Detta är en viktig del i arbetet mot ekobrott i Stockholm och att skydda människor samt samhällets ekonomiska intressen.

Fler nyheter